Cinci lucruri adevărate pe care fiecare proaspăt părinte ar trebui să le știe

Indiferent de cât de multe cărți citești sau cu câți oameni vorbești, din momentul în care îți ții bebelușul în brațe ți se schimbă viața.

În funcție de experiența nașterii pe care ai avut-o, s-ar putea să te simți extaziată sau epuizată, că ești pe val sau îngropată în valea cea mai adâncă.

Sunt multe întrebări pe care ți le pui o dată ce ai pornit în această nouă aventură cu un program cu totul diferit: oare fac bine ce fac? Oare acum ar trebui să-i dau de mâncare sau să-i fac baie? Ar trebui să facă caca sau să adoarmă? Oare reușesc să creez o legătură între noi? Și e normal să mă simt așa de confuză?

Sunt și întrebări mai serioase: cum vreau să cresc copilul ăsta? Care sunt valorile mele și cum sunt ele diferite de cele ale părinților mei? Cine mă poate ajuta cu toate aceste frământări?
Uneori, aceste întrebări capătă o nuanță spre disperare: oare când o să apuc să fac un duș? O să mai dorm și eu vreodată?

Și rar luăm o pauză de la a ne pune întrebări. În curând ne putem întreba cum ne putem ajuta copilul să doarmă singur, cum este cel mai bine să îi răspundem atunci când plânge, în ce momente și cât de des? Oare când să o diversific și când să o înțarc?

Pari să te confrunți la nesfârșit cu luarea deciziilor și poate deveni copleșitor, însă acest proces izvorăște din cel mai sacru loc posibil: iubirea pe care i-o porți copilului tău.

Până la urmă, toate aceste întrebări se reduc la una singură: fac tot ce pot ca să îi ofer copilului meu tot ce e mai bun ?

Noi avem un răspuns. Tu ești mama acestui copil. Ești alături de el și îți pasă.

mom with new baby

Autoarea și fondatoarea Gentle Parenting Resources L.R Knost spune: “E uimitor să trăiești. Apoi e groaznic. Și dup-aia e uimitor din nou. Iar între momentele uimitoare și cele groaznice viața presupune rutină, cotidian și momente obișnuite. Absoarbe momentele uimitoare, ține-te bine în momentele groaznice, relaxează-te și trage-ți sufletul în momentele obișnuite.”

În centrul aceste noi povești de iubire ești tu, cu atașamentul și relația de conectare pe care le construiești cu copilul tău. Este un rol nou, pe care îl poți defini exact așa cum îți dorești.

Ca și proaspăt părinti putem fi duri cu noi înșine. Ajungem să fim stresați din dorința de a îngriji cât mai bine. Înainte de a lăsa întrebările să ne copleșească, iată cinci adevăruri pe care instructorul Hand in Hand Parenting, Stephanie Parker, consideră că fiecare proaspăt părinte ar trebui să le cunoscă.

Stephanie își dorește ca fiecare părinte să afle despre aceste cinci adevăruri, să le învețe și să le prețuiască. Avându-le în vedere vei fi un părinte mai încrezător în sine și mai conectat. Te vor ajuta în momentele când să fii părinte e nasol, când trăiești în cotidian și în obișnuit, dar te vor ajuta și să te bucuri de acele momente când e grozav să fii părinte.

Cinci adevăruri pe care fiecare părinte proaspăt ar trebui să le știe

Cinci minute pe zi de atenție acordată exclusiv și cu iubire bebelușului tău contează foarte mult pentru construirea unui atașament sănătos. Când îl ții pe bebe în brațe, îl prețuiești, îl observi și îl privești în ochi îi dai de înțeles că îi ești alături și că îl dorești.

Găsește pe cineva care să te asculte într-un mod potrivit despre cum e pentru tine să fii părinte fără să îți dea vreun sfat sau să repare ceva la tine. Să fii părinte presupune multă muncă emoțională pe care nu o poți face în izolare. Având ocazia să te descarci, te ajută să elimini fricile cu care te confrunți ca și părinte și să explorezi întrebările pe care le ai. Când faci acest lucru în mod regulat, îți faci timp să plângi, să fii furioasă și să îți prelucrezi sentimentele de îngrijorare, astfel încât atunci când te întorci la bebelușul tău să fii mai calmă și mai pregătită să faci față următorului lucru dificil care te așteaptă.

Uneori bebelușul tău are nevoie pur și simplu să plângă în brațele tale atunci când te-ai îngrijit de toate nevoile lui fizice. Și bebelușii sunt capabili de muncă emoțională. Să te naști e treabă grea, atât pentru tine cât și pentru bebelușa ta. Dacă îți muncești creierii încercând să îți dai seama de ce bebe încă plânge după ce te-ai îngrijit de nevoile ei, ține-o în brațe, stabilește contact vizual cu ea și încearcă să o asculți. S-ar putea ca și ea să încerce să elimine din fricile pe care le are. Mai multe despre cum să îi ascultăm pe bebeluși poți afla din articolul în limba engleză listening to babies scris de către instructorul Hand in Hand Laura Minnigerode.

Ești o mamă bună și meriți sprijin chiar și atunci când ești obosită, frustrată și sătulă de toate. Da, da, chiar meriți! Bebelușul tău merită o mamă odihnită și mâncată, care are timp pentru ea și care atunci când revine poate fi într-adevăr prezentă pentru copilul ei. Găsește-ți oameni pe care te poți baza astfel încât atunci când ai nevoie de ceva să nu îți fie rușine să le ceri. Niciodată.

Bebelușul tău plânge întotdeauna pentru un motiv și nu îl “răsfeți” răspunzând cu iubire plânsului său. Bebelușii nu plâng ca să manipuleze sau ca să controleze și niciodată nu le poți oferi prea multă iubire. Uneori lucrurile sunt la fel de grele pentru bebe ca și pentru tine. Fiind atât de mici nu îți pot arăta tot ceea ce simt prin limbajul și gesturile lor primitive dar manifestarea fizică a iubirii și afecțiunii tale le arată că le ești aproape și că vor fi întotdeauna iubiți și protejați.

Atașament, creearea unei legături și sprijin

Vei fi martora unor lucruri uimitoare pe măsură ce bebe se dezvoltă și relația ta cu ea o ajută să crească. Ești pe cale să devii părinte pentru prima dată sau știi pe cineva care are bebe? Află cum să întărești legătura cu bebelușul tău și cum să construiești o relație durabilă de conectare accesând acest podcast gratuit în limba engleză,susținut de Stephanie Parker și Laura Minnigerode free podcast.

Vei afla:

  • Informația științifică ce ne ajută să înțelegem ce se petrece de fapt în mintea unui copil chiar de la naștere.
  • Cum să răspundem nevoilor bebelușului/copilului și la ceea ce ne comunică într-un fel care vindecă și întărește relația de atașament.
  • Cum instrumentele Hand in Hand Parenting te susțin încă de la început în construirea unui atașament și a unei legaturi Hand In Hand Parenting tools. (Nota traducătorului: ediția în limba română a cărții Listen, scrisă de Patty Wipfler și Tosha Schore poate fi cumpărată începând cu luna aprilie, de la editura Humanitas)
  • Cum să ne oferim sprijinul de care avem nevoie și pe care îl merităm ca și părinți pentru a putea fii mai disponibili din punct de vedere emoțional pentru copiii noștri.

Alte resurse în limba engleză care s-ar putea să-ți prindă bine:

Why Babies and Young Children Need Their Grown-ups
Baby Play: 3 Steps to Foster Play
Help Siblings Welcome a New Baby Replay

Acest articol a fost tradus din limba engleză de către Delia Șerban, instructor în formare Parenting by Connection.

Share this post

Shopping Cart