Sarbatorile si pierderea cumpatului vin impreuna si se potrivesc precum untul de arahide si jeleul.
Copilul tau se va confrunta cu niste sentimente puternice cand urmeaza un eveniment important, cum ar fi o zi de nastere sau o sarbatoare speciala. Este un fenomen la fel de precis ca un ceas elvetian. Noi parintii ne dorim ca Universul sa fi fost guvernat de legi mai usoare pentru noi decat aceasta. Dar ajuta sa stim ca fiecare a doua familie se confrunta cu exact aceeasi problema cu care te confrunti tu, si ca, intr-un fel, copiii sunt creati in asa fel incat sa aiba sentimente puternice la evenimente importante.
De ce? Aici conlucreaza mai multi factori. In primul rand atunci cand se apropie o zi de nastere sau o sarbatoare, adauga o serie de asteptari si stres parintilor, iar acest stres ajunge si la copii. Copiii primesc mai putin timp in care sa se relaxeze cu noi si li se adauga asteptari de buna-purtare la magazin si in case care nu le sunt familiare, printre oameni pe care poate nu ii cunosc foarte bine.
In al doilea rand, speranta copiilor prinde aripi in asteptarea unui eveniment important. Ei anticipeaza atentia sporita indreptata asupra lor, distractia in plus si momentele speciale. Iar cand sperantele sunt intense, si dezamagirile se simt mai acut.
In al treila rand intra in joc principiul conform caruia cu cat se aduna mai multe rude iubitoare si mai multi prieteni la un loc, cu atat mai sus urca emotiile copilului. Vederea atator oameni iubitori la un loc creeaza siguranta necesara pentru a observa sentimentele proprii, iar aceste sentimente ies la suprafata. Copiii de obicei tind sa faca tot posibilul sa coopereze si sa fie flexibili. Apoi ajung la o limita. Nu mai suporta nici un moment in plus fara sa-si exprime sentimentele. Aceste tantrumuri se intampla de obicei in spatii publice, cand se aduna familia sau in orice alt moment deloc convenabil pentru tine, parintele. Un frate va atinge o jucarie sacra, varsarea unui suc va aduce lacrimi disperate sau cine sta langa cine la masa de Craciun va aduce un tantrum.
Se intampla in fiecare familie, la fiecare sarbatoare, pentru ca trebuie sa se intample. Copiii simt sa elibereze tensiunile acumulate. Ei au un „sistem de eliberare a sentimentelor” incorporat, creat special pentru momentele in care ei pur si simplu nu mai pot gandi. Cand au terminat de eliberat toate sentimentele supărătoare, ei vor putea redeveni rezonabili, empatici si flexibili.
E bine sa fii pregatit
La fel cum obisnuiesti sa te pregatesti pentru anumite tipare de comportament ale rudelor tale, poti sa te pregatesti sa faci fata tantrumurilor copilului tau. Cand vezi ca lucrurile devin tensionate, poti sa faci un pas catre starea tensionată, in loc sa te indepartezi de ea. De fiecare dată cînd gandesti „poate de data asta se va calma singur ”, doar pregatesti terenul pentru o noua dezamagire.
Apropie-te de copil dacă el este tensionat si joaca-te cu el timp de cinci sau zece minute inainte sa plecati la bunica, razand cat mai mult posibil (fara gadilat) in asa fel incat el sa se simta mai conectat cu tine. Sau poti impune o limita cu blandete, daca deja comportamentul lui a deraiat. Dupa ce pui limita, stai cu el si ajuta-l sa-și elibereze sentimentele prin plans sau tantrum. Mentine limita si iubeste- ți copilul.
Copiii au nevoie de ceva foarte simplu
Ei au nevoie sa aiba ocazia sa planga, sa isi exprime nemultumirea, sa faca un tantrum pana la sfarsit sau sa rada o vreme. Cand au terminat, ei pot sa simta din nou dragostea ta. Ei observa nevoile oamenilor din jurul lor si isi arata geniul prin iubire si viata traita bine. Nevoia copiilor de a plange este la fel de sanatoasa ca si nevoia lor de a dormi, eliberarea sentimentelor negative pastreaza mintea in buna functiune.
Ei nu plang ca sa te faca de rusine sau sa te manipuleze, ei plang ca sa se elibereze de sentimente ca sa se simta din nou bine. Faptul ca acest lucru se intampla de multe ori in public indica faptul ca acasa lucrurile s-au petrecut așa de repede, incat copilul nu a gasit modul in care sa-ti atraga atentia.
Pregateste-te pentru critica celorlalti
Foarte putini oameni inteleg cat de sanatos este un plans sau un tantrum bun si cat de mult se imbunatateste comportamentul unui copil cînd are langa el un parinte care il asculta si il ghideaza prin furtuna. Nu trebuie sa pleci urechea la ingrijorarea sau dezaprobarea celorlalti. Daca esti intr-un spatiu public, nu este treaba ta sa te asiguri ca fiecare trecator are o zi minunata. Cand esti cu familia, stii cine va fi suparat, asa ca e bine sa te gandesti dinainte la ceea ce ai putea sa spui. „Dar macar se descarca destul de bine”, „Ne vom retrage in cealalta camera, ca sa nu trebuiasca sa auziti”, „Ar fi avut nevoie de mine sa o ascult toata ziua” sau „Asta o sa fie gata foarte repede. Pastrati niste placinta și pentru noi!”
Si noi avem nevoie de timp ca sa ne exprimam sentimentele
Asteptarile sarbatorilor pot fi o corvoada pentru un parinte. Trebuie sa gasim un adult empatic care ne poate ajuta sa ne exprimam frustrarea, nervii, supararea sau orice alt sentiment declansat de ocazii speciale. Cand nu ai un ascultator la indemana, dar sentimentele tale sunt gata sa explodeze, poate fi o idee buna sa pui niste muzica placuta, sau sa suni un prieten bun, sau sa inchiriezi un film despre care stii ca te va emotiona pana la lacrimi. Mintea ta va elibera tensiunile care ustura daca vei gasi o modalitate prin care sa-ti dai voie sa ai si tu un tantrum sanatos.
Recomandam de asemenea sa incerci sa pui mai puțină presiune pe tine. Sarbatorile nu trebuie sa arate la fel ca ale tuturor celorlalti. Ai dreptul si oportunitatea de a decide ce e important pentru tine si familia ta la o zi de nastere sau o sarbatoare. Decat sa te tarasti si sa iti tarasti si familia prin ritualurile asteptate, poti sa decizi care sunt lucrurile pe care vrei sa le faci si ce o sa mearga pentru voi si ce nu o sa mearga. Poti sa amani excursii, sa iti vizitezi rudele in vremuri mai putin stresante, poti sa organizezi un bufet suedez la care sa contribuie toti invitatii si sa schimbati intre voi cadouri folosite. Poti sa programezi Timp special in fiecare zi in timpul vremurilor grele in asa fel incat copiii tai sa simta conexiunea de care au nevoie ca sa se poata comporta echilibrat.
Oportunitatile pentru a reformula asteptarile de sarbatoare ale familiei tale sunt nenumarate. Esti liber sa faci lucrurile sa functioneze pentru familia ta si nu conteaza ce fel de premiera faci. Poti sa te intorci la vechile traditii data viitoare.
Si ce facem cu datile in care ne-am pierdut cu firea cu ocazia unor sarbatori? Datorita procesului interrn de vindecare a copiilor, raul produs se poate elimina foarte usor cu o cerere a iertarii si ascultare.
Aici este povestea unei mame singure, stresate de sarbatori:
Tocmai ce intrasem in casa cu copiii, cand baiatul meu de sapte ani s-a dus direct la brad ca sa „aranjeze” becurile. Tocmai ce le pusesem pe brad. El le-a deranjat, iar eu m-am enervat. Am facut-o de oaie de fapt. I-am spus: „Ce faci acolo? Le-ai stricat. Nu pot sa cred ca ai facut asa ceva!” Am tot continuat in aceeasi maniera. E asa de neplacut cand faci niste greseli atat de evidente.
El si-a bagat capul in pernele de pe canapea si a plans. Asa ca m-am dus la el. El se tot ferea de mine. Mi-am cerut iertare. Am spus ca am facut o greseala. L-am intrebat daca vrea sa repare luminile acum, dar el nici nu voia sa se uite la mine. I-am spus ca stiu ca el incearca sa ajute. Plangea.
A plecat de langa mine. Mai demult, daca era suparat si ma duceam aproape de el, incerca sa ma indeparteze in mod violent. Asa ca am decis sa nu ma duc langa el. Am stat pe canapea si am continuat sa vorbesc cu el. Am continuat sa il intreb daca voia sa vina sa imi stea in brate. Asta il facea sa planga si mai tare. Dar am continuat sa il invit la mine. Dupa cateva minute de plîns a venit si mi-a sarit in brate. I-am spus din nou ca imi pare rau. Apoi i-am spus ca mamele fac greseli stupide uneori, iar asta a fost una destul de stupida. El a ras si ne-am simtit din nou apropiati. Ne-am harjonit si jucat un timp. Apoi l-am intrebat daca vrea sa reparam luminile. El a spus da, a sarit in sus si a reparat luminile.
Cand copilul tau se simte ranit, iar tu ii oferi dragoste si acceptare, deseori procesul de vindecare se accelereaza prin faptul ca ajuta copilul sa planga mai tare. El elimina supararea mai repede pentru ca dragostea îi ia locul. Lucrurile pline de iubire pe care le spui nu par sa ajute. Copilul tau plange mai tare si pare mai ranit ca niciodata. Dar poti sa oferi in continuare grija ta. Sa fii acolo si sa asculti cat timp copilul tau plange tare este cea mai buna unealta pentru a repara increderea dintre voi.
Dupa asta, ocazia speciala poate sa isi urmeze cursul. Vei avea un copil mai relaxat si vei fi fericit ca ti-ai oferit dragostea intr-o vreme in care copilul tau avea nevoie de ea si in care i-a folosit.
Acest articol a fost tradus de Isabela Budușan, instructor certificat Parenting by Connection. Aflați mai multe despre Isabela, vizitându-i pagina ei de facebook aici.