Agresivitatea , comportament al copiilor ce ne pune aproape pe toți în impas. Toți părinții se confruntă la un moment dat cu agresivitatea copiilor. Devine exasperant, extenuant, ne copleșesc emoțiile și nu mai știm ce să facem ca să scăpăm de acest comportament. Tindem să devenim și noi agresivi la rândul nostru, să îi rănim pe copii cu cuvintele noastre.
Pentru că am fost în situația aceasta, și pentru că mă regăsesc uneori și în prezent, aș vrea să vă împărtășesc instrumentele Parenting by Connection, instrumente practice, ușor de aplicat, ce v-ar putea face mai ușor de dus această povară a agresivității.
*Timpul Special previne comportamentele agresive; este ca un balsam pentru relația dintre parinte și copil. Timpul Special le oferă copiilor oportunitatea de a fi văzuți și înțeleși, iar prin timp special se (re)crează legătura invizibilă dintre părinte și copil, numită conectare. Atunci când copiii se simt conectați cu adulții din jurul lor, probabilitatea ca ei să se exprime prin agresivitate scad foarte mult.
Am putut observa foarte ușor cum Timpul Special a redus comportamentele agresive, pe când baiețelul nostru cel mare avea 4 ani și începuse să meargă la grădiniță, iar toate emoțiile ce îl copleșeau erau exprimate prin agresivitate față de toți cei din jur (colegi, prieteni, față de noi părinții, față de fratele lui mai mic). Am decis să petrecem în fiecare zi câte 15 minute de Timp Special, dimineața, înainte de plecarea la grădiniță, iar manifestările lui agresive s-au redus vizibil.
*Stabilirea Limitelor este instrumentul cel mai practic, pe care îl putem folosi exact atunci când comportamentul agresiv se desfășoară. Punând limite blânde, dar ferme, cu înțelegere și respect față de copil, în primul rând oprim comportamentul neplăcut, apoi îi arătăm copilului că suntem acolo alături de el, că înțelegem ceea ce simte și că îi este greu să gestioneze și creăm un cadru sigur în care el să-și poată exprima emoțiile pe care le simte ca fiind copleșitoare. Pentru că le este greu copiilor să-și controleze impulsurile, noi, stabilind limite, îi ajutăm să oprească acest comportament ce îi poate răni pe ei înșiși sau pe cei din jur. Stabilind limite în acest mod întărim legătura bazată pe încredere dintre noi și copiii noștri. Conectarea se restabilește, se întărește, iar copiii noștri simt că se pot baza pe noi atunci când trăiesc momente dificile, simt că emoțiile lor sunt validate și acceptate, și că în relația cu noi le pot exprima.
De multe ori, Stabilirea Limitelor merge mână în mână cu Ascultarea Emoțiilor, pentru că după ce stabilim o limită, copiii noștri își exprimă emoțiile puternice pe care poate le reprimaseră până în momentul respectiv, sau nu găsiseră oportunitatea să le exprime. După ce conectarea dintre noi și ei este restabilită prin ascultarea emoțiilor, creierul revine în starea receptivă iar copiii noștri redevin cooperanți, buni, iar comportamentul lor nu mai este provocator.
*Parteneriatul de ascultare este cel mai valoros instrument Parenting by Connection pe care îl pot folosi părinții pentru a reuși să facă față provocărilor de zi cu zi. În cadrul parteneriatelor de ascultare putem descărca tensiunea emoțională pe care o simțim noi față de comportamentele provocatoare ale copiilor noștri, inclusiv agresivitatea. În cadrul unui parteneriat de ascultare, unde suntem ascultați, înțeleși și acceptați, putem aborda subiecte dureroase pentru noi.
Dacă păstrăm mereu în gând ideea că în esență toți copiii sunt buni, dacă le oferim în mod constant iubirea noastră necondiționată, având ca bază a relației ascultarea, vom trece mult mai bine peste episoadele de agresivitate ale copiilor noștri!
Acest articol a fost scris de Alexandra Moga, instructor certificat Parenting by Connection.